04-06-2024

Vlaamse en Nederlandse experts wisselen ervaring uit over persoonlijkheidsproblemen

Op 24 mei 2024 organiseerde wij mee het jaarcongres van het Nederlandse Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen dat voor de eerste keer in België plaatsvond. Experts uit Vlaanderen en Nederland volgden een boeiend en afwisselend programma omtrent persoonlijkheidsproblemen in de meest brede zin van het woord.

Het thema van het jaarcongres 2024 was ‘Over de grens’. Dat thema mag je letterlijk nemen, omdat het congres voor de eerste keer in België plaatsvond, met name in het schilderachtige Begijnhof van Diest. ‘Als eerste Vlaamse instelling die toetrad tot het Nederlandse Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen zijn we bijzonder fier dat wij gastheer en co-organisator mochten zijn’, zegt dr. Wim Simons, hoofdarts van onze vzw.

‘Wij hebben in Diest een klein dagcentrum voor mensen met persoonlijkheidsproblemen, maar verder staan we niet bepaald bekend als een hooggespecialiseerd centrum op dit vlak. Dan verbaast het misschien dat wij toch zo begaan zijn met dit thema en er zelfs mee een congres over organiseren’ zegt Wim Simons.

Persoonsgerichte zorg

‘Maar in een klein ziekenhuis als het onze staan persoonsgerichte zorg, herstel en presentie voorop: onze interesse in de persoon met en achter de klachten is altijd groot geweest. En wat blijkt: hoe beter je de persoonlijkheid van je cliënt kent en begrijpt, hoe succesvoller je een behandeling kan opstarten. Echte persoonsgerichte zorg impliceert dus vanzelf persoonlijkheidsgerichte zorg. Vandaar dat wij er zorg voor dragen dat onze artsen, psychologen en zorgmedewerkers kunnen buigen op een meer dan gewone basiskennis omtrent persoonlijkheid en disfunctioneren.’

Kennis opdoen stond natuurlijk centraal op het congres. ‘Ook figuurlijk verlegden we op 24 mei de grens, door onze focus op het thema van persoonlijkheidsproblemen te verbreden. Kunnen wij bijvoorbeeld ook bij ouderen spreken van persoonlijkheidsstoornissen, of staat hier een leeftijdsgrens op? Kan de persoonlijkheid van een moeder een rol spelen in de fameuze eerste 1.000 dagen van een kind en dus over de grenzen van generaties heen? Waar ligt de grens tussen disfunctioneren en normaliteit, of kunnen we die beter niet bepalen? Welke invloed heeft de samenleving op een individu?’

Uitwisseling

Sprekers Stephan Claes (UPC KU Leuven), Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam, AmsterdamUMC), Christopher Hopwood (Universität Zürich) en Saskia Malcorps (KU Leuven) verkenden antwoorden op deze vragen, inspireerden met hun onderzoek en zetten aan tot reflectie. Nadien gingen de deelnemers aan het congres in workshops aan de slag en was er ruimte voor uitwisseling.

Een gevarieerd, inspirerend en degelijk programma, dat is de feedback die ik van verschillende deelnemers mocht ontvangen. Ik kan dus alleen maar fier terugblikken en alle collega’s en medewerkers aan het congres bedanken voor hun ondersteuning, bijdrage en inzet aan het congres’, besluit Wim Simons.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze communicatiedienst.
Neem contact op
Sluiten
Zoeken binnen
Annendael.
Kun je niet vinden wat je zoekt? We helpen je graag.
Neem contact op